
Joanna Januszkiewicz
Zawodowo jestem związana z Muzeum Historycznym w Białymstoku, gdzie zajmuję się szeroko pojętą edukacją dzieci, młodzieży i dorosłych.
Interesuje się historią jedzenia, prowadzę badania nad wpływem kobiet na tworzenie polskich tradycji kulinarnych.
Moją pasją jest gotowanie, dlatego też postanowiłam zacząć realizować projekt GOTUJ Z HISTORIĄ, który łączy ciekawostki historyczne z dawnymi przepisami kulinarnymi. W ramach projektu powstają filmy historyczno-kulinarne, które pojawiają się na platformie YouTube oraz social mediach. Większość tych działań udało mi się zebrać na stronie internetowej https://gotujzhistoria.pl/
W 2021 roku otrzymałam stypendium Marszałka Województwa Podlaskiego w dziedzinie twórczości artystycznej, upowszechniania kultury i opieki nad zabytkami. W ramach stypendium powstał program „Branicki od kuchni”, wprowadzający do tematu zarządzania, organizacji uczt, bali na dworze Jana Klemensa Branickiego. Z tę serię otrzymałam główną nagrodę w konkursie „Podlaski Laur Muzealny 2021” organizowanego przez Stowarzyszenie Muzealników Polskich Oddział Podlaski.
Rok 2022 to czas realizacji serii filmów „Szlakiem i smakiem hetmana”, które powstały w ramach stypendium Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.
Obok realizacji programów historyczno-kulinarnych, prowadzę spotkania, warsztaty oraz pokazy skupione wokół kuchni XVIII i XIX-wiecznej. Zachęcam do eksperymentowania w kuchni, poprzez odtwarzanie historycznych przepisów.
Swoimi działaniami udowadniam, że jedzenie, smak, może być doskonałym narzędziem do poznania i zrozumienia historii.
Kontakt:
gotujzhistoria.pl
gotujzhistoria@gmail.com